Formula Dé - Kickoff 2015

13 februari 2015 - Na de winterstop begint het nieuwe Formula Dé seizoen op vrijdag de dertiende. Het ontslag van race-kingpin Franky ‘Eikelstone’ zindert nog na en als blijkt dat meubelmaker en formule één enthousiast Ingvar Kamprad de touwtjes in handen heeft gekregen worden er van de meet aan een reeks nieuwe regels opgelegd en worden de geldprijzen op het eind prompt vervangen door nieuwe keukenkasten, staande lampen en goedkopere alternatieven voor Tupperware potjes. Het nieuwe seizoen gaat van start op her circuit van San Marino!

Voor we met het eigenlijke verslag van start gaan schets ik voor u even de nieuwe spelregels. Redlining is de belangrijkste toevoeging: men mag voortaan één extra vakje bewegen na een worp in ruil voor één motorpunt in eerste, tweede, derde en vierde versnelling en twee extra vakjes in vijfde of zesde; Redlinen mag één keer per beurt. Dit haalt een klein beetje de geluksfactor omlaag en houdt motorschade relevant gezien we voortaan minder voor motor rollen. Motorchecks zijn nu namelijk persoonlijk, men rolt dus enkel als er zelf een 20/30 gegooid wordt. Echter verhoogt de kans op motorschade als naar mate de motor beschadigd is: één punt motorschade verhoogt de kans op verdere schade op een 19/20/29/30 en twee punten op een18/19/20/28/29/30. Motors ontploffen niet langer, als je motorpunten op zijn valt hij uit en kan je nog verder coasten. Dit wil zeggen dat je elke beurt één versnelling lager schakelt en zo de race nog kan uitbollen (of de pits in bollen waarna je één motorpunt kan repareren).

Verder nog enkele wijzigingen betreft pit stops: het staat vanaf nu vrij in eender welk pitsvak te stoppen onafhankelijk van het keur van de wagen. Maximumsnelheid in de pits is vanaf nu 4e maar je mag één of twee remmen gebruiken om van resp 5de of 6de te schakelen bij het inrijden van de pitslane. Dit maakt het iets interessanter om niet te pitsen, en minder afstraffend voor de races waar de pits net voor een bocht ligt waarbij sommigen al dan niet in de bocht geraken in één beurt.

En dan nu het verslag! Met uitzondering van Eikelstone die we hard gaan missen komt iedereen op tijd aan de start. Voor de eerste race verschijnt er zelfs een gastracer aan de meet, een oud racer die in een ver verleden Lola Ferrari voor zijn charmes liet bezwijken. Er wordt gedobbeld voor de pole en ‘Pepsi’ Thijs mag als eerste starten gevolgd door ‘Blackie’ Lawrence en ‘Special Guest’ Koen. ‘Roodkapje’ Dalys start in de achterhoede.

Thijs neemt een superstart en de vloek van de race-organisatie steekt al meteen de kop op: de motor van team Ikea blokkeert. ‘Snow White’ Piet zet meteen de toon met de nieuwe regels en dwingt zijn wagen de erste bocht in waardoor team Ikea niet anders kan dan volgen. De toon is gezet! Ook Roodkapje maakt in de tweede bocht gretig gebruik van de nieuwe redlining regel waardoor er in het eerste deel van de race vaak van positie gewisseld wordt wat veelvuldig voor de gevreesde muurtjes zorgt.

‘Stickie’ Johan draag er al snel de gevolgen van: hij rijdt in op een vakkundig opgezette blokkage van Lawrence, Lola en Koen en ontsnapt op het nippertje aan een vroege eliminatie; Hij moet er even van bekomen op het toilet.

Aan het begin van de  tweede ronde neemt gastracer Koen een grote voorsprong, op een afstand gevolgd door Lola en Piet die niettemin het ongeloof van duizenden de pits in rijdt! Koen blijft in de tweede ronde uitlopen en tussen de kop en de staart van de race zit al snel een halve ronde in. Het is pas op het eind van de ronde dat de spanning terugkeert: zowel Lola, Blackie en Piet weten het gat te dichten en zo de overwinning van de gastracer in het gedrang te brengen. Lawrence kan even de pole afnemen maar het is opnieuwe Piet die verbaasd: met een negentien vlamt hij van vierde naar eerste positie en wint vervolgens de race! Lawrence kan voor Koen blijven en wordt tweede, gevolgd door Koen en aanbidster Lola.

In de staart van de race heerst ondertussen miserie: met het hoofd aan de kop van de race mist team Ikea een tweede stop in de voorlaatste bocht waardoor hij na heftig terugschakelen Thijs en Johan moet laten passeren en met veel moeite nog net voor Dalys kan blijven.

 

Tags: